Maakt Hema dit jaar weer winst?

Voorraden kunnen je soms flink in de weg zitten. Ze nemen ruimte in en verhinderen het opfrissen van je winkelassortiment. Uiteindelijk kunnen ze ook je winstvorming beïnvloeden. Hier had Hema de laatste jaren behoorlijk veel last van.

Voorraden inmiddels flink gekrompen

Om die voorraden kwijt te raken bedacht Hema een originele manier. Het bedrijf opende 18 outlet stores op tijdelijke basis. Bij het vinden van de locaties werkte de leegstand in veel winkelgebieden natuurlijk een handje mee. De voorraden die eind 2014 meer dan een half miljard euro aan verkoopwaarde hadden, zijn intussen met ongeveer een derde afgebouwd. Die afbouw laat Hema ook dit jaar nog even doorgaan, maar het grootste deel van de outlet stores gaat weer dicht. Uiteindelijk wil Hema slechts 5 van deze winkels handhaven op constante basis.

Omzet van recordomvang

Hema draait nog steeds verlies, maar de zwarte cijfers komen wel steeds dichterbij. De omzet over 2016 bedroeg 1,19 miljard euro. Hiermee liet Hema een stijging zien van 4,7 procent. Een fors stijgingspercentage dus. Bovendien haalde Hema nooit eerder een jaaromzet van deze grootte. Vooral het vierde kwartaal van 2016 was sterk. Maar ook het eerste kwartaal van 2017 was zeer hoopgevend. Hiermee is Hema begonnen aan een derde jaar van groei.

Dit jaar weer winst?

Huishoudelijke producten en artikelen voor persoonlijke verzorging deden het erg goed. Ook hangt Hema meer kleding in haar winkels. Hierop weet het bedrijf grotere winstmarges te realiseren. Hoe de omzetontwikkeling dit jaar precies zal verlopen, valt volgens topman Tjeerd Jegen nog niet met zekerheid te voorspellen. Wordt er misschien weer winst gemaakt? Veel zal afhangen van de schoolverkopen rond de zomer en de belangrijke feestdagen aan het einde van het jaar. Het nettoverlies over 2016 kwam uit op 26,2 miljoen euro. Daarmee kreeg dit verlies nog maar een derde van de omvang dat het over 2015 had.

Vernieuwen en uitbreiden

Er zal dit jaar 10 miljoen euro worden geïnvesteerd in het ombouwen van de bestaande winkels in Nederland, België en Luxemburg. Proeven elders met de nieuwe inrichting lieten een omzetstijging zien van zo’n 10 procent. Ook gaat Hema verder met haar uitbreidingsplannen in Duitsland. In dit land komen er nog 25 winkels bij. Momenteel beschikt Hema in Europa over ruim 700 vestigingen.

 

 

Be the first to comment on "Maakt Hema dit jaar weer winst?"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*