Mobiele apps rukken snel op

mobiele apps

Iedereen gebruikt dagelijks allerlei applicaties op de mobiele telefoon. We zijn er inmiddels zo aan gewend, dat we ons nauwelijks nog realiseren dat elke app een keer met veel inzet is ontwikkeld. Aan het downloaden en gebruik van apps wordt geld verdiend. Dit geldt zowel voor nieuwe hippe apps als voor de basisapps op elke smartphone.

Groei van downloaden en gebruik

Zo beschouwd vormen apps een eigen sector binnen de economie. Gezamenlijk genereren ze een flinke omzet en het gebruik ervan groeit snel. De groeicijfers over 2016 laten een duidelijke toename zien in het aantal downloads en het gebruik van apps. Het gebruik is vorig jaar met maar liefst een vijfde tot een kwart gegroeid. Het aantal uren dat uiteindelijk met apps werd gewerkt beliep daarbij zo’n 900 miljard uur.

Chinese consument speelt belangrijke rol

Bij de groei van het aantal downloads speelde vooral de Chinese consument een stevig deuntje mee. Hier lag de focus sterker op downloads voor de iPhone dan op die voor de Android mobiel. De omzet die wereldwijd met apps werd behaald liet bijna een verdubbeling zien en beweegt zich rond de 35 miljard euro.

Ontwikkelingen bijbenen

Ook de retailmarkt moet inmiddels aan apps geloven. De verkoop verplaatst zich immers steeds meer naar het digitale kanaal. Het blijkt dat dit vooral in het voordeel werkt van bedrijven die op internet zijn ontstaan. Ondernemingen met fysieke vestigingen doen ook wel mee, maar hebben het moeilijker om de snelle ontwikkelingen op app-gebied bij te benen. Apps worden overigens niet meer alleen ontwikkeld om de producten te verkopen. Ook betalingen kunnen er veilig mee worden verricht. Een relevante ontwikkeling op dit terrein is de nieuwe betaal-app van de Nederlandse banken. Die komt tegen de zomer uit.

Apps voor allerlei bezigheden

Deze app van de banken is vooral uniek omdat de grote banken innig samenwerken met hun betaalsysteem. In plaats van pinnen met een pasje, wordt het met deze app mogelijk om eenvoudig te betalen met de smartphone zelf. Ook kunnen mensen onderling bedragen aan elkaar betalen.
Ook de medische apps rukken op. Zo kwam er onlangs een app uit voor jongeren die leiden aan chronische vermoeidheid. Met de ‘activiteitenweger’ kunnen zij hun energie goed verdelen over de dag.
Ook de partywereld laat zich niet onbetuigd. De nieuwe app GoneOut laat door heel Nederland feesten en andere uitgaanstips zien.
Tenslotte past geschiedenis en cultuur ook prima in een app. Zo kunnen kinderen binnenkort in de omgeving van Wijchen virtueel Romeinse opgravingen doen.

 

 

Be the first to comment on "Mobiele apps rukken snel op"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*