Geen vermelding in register AFM: de mogelijke oorzaken

Om een financiële instelling te controleren, kun je het register van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) raadplegen. In het register van de AFM staan alle financiële instellingen die door de instantie goedgekeurd zijn en waar jij zonder enige zorgen geld in kunt beleggen. Staat een instelling niet in het register van de AFM? Dan kan dit door drie zaken komen. Welke drie zaken dit zijn, lees je op deze pagina.

 

1: Je hebt de naam van het bedrijf verkeerd gespeld

Spel je de naam van het betreffende bedrijf verkeerd, dan kun je niets vinden in het register van de AFM. Ook als het bedrijf onder een andere (bijvoorbeeld langere) bedrijfsnaam in het register staat, kun je niets vinden als je de kortere bedrijfsnaam invoert. Vraag de onderneming onder welke exacte naam er een vergunning is verleend door de AFM en je kunt het bedrijf sneller en gemakkelijker vinden in het register.

 

2: De aanbieder heeft een vrijstelling

Niet alle aanbieders hoeven door de AFM goedgekeurd te worden. Er zijn bepaalde vrijstellingsregels, waar jouw aanbieder gebruik van kan maken om een registratie bij de AFM te omzeilen. Overigens is dit helemaal niet verkeerd, maar gewoon wettelijk toegestaan. Een bedrijf dat om niet-commerciële redenen effecten uitgeeft en zelf bovendien een non-profit organisatie is, hoeft bijvoorbeeld niet in het register van de AFM te staan.

 

3: Het is een illegale onderneming

Heb je de naam van het bedrijf goed gespeld en is er geen vrijstelling? Dan gaat het hoogstwaarschijnlijk om een illegale onderneming, als de naam van het bedrijf niet in het register van de AFM voorkomt. Overigens heeft de AFM ook een waarschuwingslijst met bedrijven en beleggingsproducten waar je niet in moet investeren. Je kunt deze lijst controleren om te zien of jouw betreffende organisatie hier ook op staat.

Be the first to comment on "Geen vermelding in register AFM: de mogelijke oorzaken"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*