Marktmanipulatie: wat houdt dat in?

Niet alle partijen die in de Nederlandse financiële markt actief zijn, zijn eerlijk en betrouwbaar. Er zijn ook partijen die zich stiekem bezig houden met het manipuleren van de markten, ook wel marktmanipulatie of marktmisbruik genoemd. Om te voorkomen dat jij het slachtoffer wordt van marktmanipulatie, is het goed om te weten wat dit begrip precies inhoudt. Daarom lees je meer over marktmanipulatie en het melden van marktmisbruik op deze pagina.

 

Marktmanipulatie: een korte introductie

Marktmanipulatie betreft het handelen met voorwetenschap. Probeert een belegger of beleggingspartij een koers oneerlijk te beïnvloeden door gebruik te maken van voorkennis, dan is er sprake van marktmanipulatie. Er wordt gehandeld met informatie die niet openbaar gemaakt is en dit is strafbaar.

 

De Autoriteit Financiële Markten moet erop toezien dat het er eerlijk aan toe gaat in de Nederlandse financiële markt. Omdat het handelen met voorkennis niet eerlijk is, is dit verboden. De AFM controleert allerlei organisaties om marktmanipulatie te ontdekken en direct te bestraffen.

 

Marktmanipulatie melden

Ben je zelf in aanraking gekomen met een bedrijf dat zich bezighoudt met marktmanipulatie? Dan is het belangrijk om hier melding van te maken. De AFM geeft deze bedrijven namelijk een boete en kan ze in het ergste geval zelfs verbieden om nog langer in de financiële markt van Nederland actief te zijn. Door een melding te maken, voorkom je dat andere mensen slachtoffer worden van marktmanipulatie bij deze betreffende partij.

 

Je kunt marktmanipulatie melden op de website van de AFM. Je vult een formulier in, verstuurt dit formulier via de website van de AFM en vervolgens zal de AFM jouw melding onderzoeken. Is er sprake van marktmanipulatie, dan wordt er een sanctie opgelegd door de AFM. Dit kan een boete zijn, maar ook een handelsverbod.

 

Be the first to comment on "Marktmanipulatie: wat houdt dat in?"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*